Ana sayfa

22 Eylül 2015 Salı

Japonya'da beni neler şaşırttı-2

Japonya gün geçtikçe sıradanlaşmaya başlayan bir ülke olmadığını gösterdi bize. İnsanlarında,
geleneklerinde ve modern yaşamlarında bile her gün ilginçliklerle karşılaşmak mümkün.Tabii orada yaşayan biri 10 yıl sonra da aynı şeyleri söyler mi bilmiyorum ama artık farklılıklar ilginç gelmese bile Japonya asla kendini unutturur gibi gelmiyor. Bugün beni Japonya'da şaşırtan 3 noktaya değineceğim.

   1-)Kadınlara ait trenler

Beni uzun zaman önce şaşırtan şeylerden biri, Japonya'da  trenlerin hafta içi belirli saatlerde sadece bayanlar tarafından kullanılması..Hafta içi her gün saat 6:38'den 8:33'e kadar bir tren bayanlara ait. Bunun sebebi ise bu saat aralığı Japonya'da trenlerin en kalabalık olduğu zaman. Biz de otobüslerin ağzına kadar dolu olduğu durum Japonya'da tren kullanımına eşit. Bayanların rahatlığı düşünülmüş ve böyle bir uygulama yapılmış bu beni oldukça şaşırttı. Türkiye'de de böyle bir uygulama neden yapılmasın. Diğer şehirler hakkında bir bilgim yok ama Antalya'da biz hergün otobüslerin tıkış tıkış olduğu durumları yaşıyoruz. İş çıkışlarında neden böyle bir uygulama yapılmasın? Bence harika bir fikir.

Bayanlara ait vagonların önünde bu işaretlerden var üstünde 'sadece bayanlar yazıyor ve saat açıklamaları belirtilmiş.


2-Japon erkekleri kol çantası takıyor. :)                                                                               
                                                                         
Bence en ama en ilginci de erkeklerin kol çantası takması. :D İnanmayabilirsiniz ama gerçek. Erkekler de bayanlar gibi kol çantaları kullanıyor Japonya'da. Tabii bizim taktığımız gibi süslü,renkli çantalar değil.Sade ve spor kol çantaları kullanıyorlar. Sanırım çanta takmayan çok az erkeğe rastladım Japonya'da.Ya sırt ya da kol çantası muhakkak takıyorlar. Hatta kendi arkadaşlarımın bir çoğu kol çantası kullanıyordu.Türk erkeklerini düşününce tabii çok tezat oluyor durum. Cüzdanlarını, anahtarlarını,telefonlarını bizlere taşıttırıyolar. Ne kadar az eşya o kadar iyi. :)



      3. Bağımlılı yapan pachinkolar                                                                                                     

Sıra Pachinko'da. Pachinko bir tür kumar oyunu. Burda beni şaşırtan olay, bu pachinkoların Japonya'da, bizim ilçe diye tabir ettiğimiz yerler kadar küçük şehirlerde bulunması ve asla boş olmaması. 20 yaşından büyük herkes girebiliyor ve çoğunlukla orta yaşlı kişiler geliyor. Yaşlı teyzeler, amcalar bile bu oyun makinalarından oynuyor. Japonya'da pachinkolar birçok insan tarafından bağımlılık derecesinde.İçerisini merak edip girdiğimizde, çıkmamız bir olmuştu. İnanılmaz derecede rahatsız edici bir gürültü;demir para sesleri,oyunların müzikleri bir de sigara kokusu. İçmeyenin 5 dakika zor dayanabileceği bir koku. Oraya girdiğinizde ilk dikkatinizi çekecek şey ceket takımlı, iş çantalı Japonlar olacaktır.Burası çoğu Japon'un işlerinden geriye kalan kısacık zamanlarını değerlendirdikleri bir yer.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder