Ana sayfa

13 Ekim 2014 Pazartesi

Japonya'da beni neler şaşırttı-1

Japonya'ya geleli tam 11 gün oldu ve bizden tamamen farklı bu kültür beni sürekli şaşırtıyor. Bu şaşkınlıkların hepsi olumlu anlamda.Olumluyum çünkü önyargım yok, örneğin, tamamen farklı bu yemek kültürü önyargılı bir insan için hayal kırıklığına sebep olabilir, oysaki önyargılardan kurtulup denemeye, sevmeye çalışılırsa karşınıza yepyeni ve farklı bir dünya açılıyor.Size kalansa herşeyi keşfetmek. Beni şaşırtan şeylere gelirsek:

1. İnsanlar inanılmaz kibar ve güler yüzlü. Evet kaba insanlar olmadıklarını duymuştum ama hepsi bu kadardı gördüğüm ise çok daha farklı. Soru sorduğunuzda yardım etmek için elinden geleni yapan, göz göze geldiğinizde selam veren ve gülümseyen, yanlışlıkla çarpıştığınızda arkasını dönene kadar özür dileyen insanlarla dolu burası. Hayat böyle insanlarla daha kolay ve mutlu oluyor. :) Bir örnek vermek gerekirse, bize çok acil lazım olan bir ihtiyacımızı bulabilmek için tren istasyonunda önümüze gelen herhangi bir Japon'a x aletini nerden bulabileceğimizi sorduk. Önce sıkılmadan dakikalarca derdimizi anlamaya çalıştı  daha sonra bizi istasyondan alıp 2 durak ötedeki elektronik mağazasına götürdü.Görevlilerle konuşup bizi reyona kadar getirdi. Onun sayesinde kolayca bulduk.Bu ilk ve son tecrübemiz değildi. Onların kültürü haline gelmiş gülümsemek ve yardım etmeye çalışmak. :)

2. E tabii ki yiyecekler :) Özellikle alışveriş merkezlerinde atıştırmalıklar, deniz ürünleri reyonları oldukça şaşırtıcı. :)

Shirasu dedikleri minik beyaz balıklar. 
içinde minik balıkların olduğu kuruyemiş paketi. :)









3.  Japonya'da sokakta birileri bize sürekli peçete uzatıyordu. Bir süre alıp almamak konusunda tereddüt ettik. Sonra Japon arkadaşlarımızdan öğrendik ki onlar reklam amacıyla peçete dağıtıyormuş. Bizdeki reklam kağıtlarının yerini Japonya'da bu peçeteler almış. Süper bir fikir çünkü 2 saniye bakıp attığımız kağıtlar hem çevre kirliliğine hem de boşuna ağaç kesimine yol açıyor.Bu peçetelerin içinde hem reklam kağıdı var hem peçete.Reklam yararlı hale nasıl getirilir işte cevabı burada.  :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder